Máme radi udržateľnú módu

Publikované v: Napísali o nás Publikované:

...prepis článku, ktorý vyšiel v life style prílohe Hospodárskych novín PREČO NIE?! v marci 2021

ANNIE CLAIRE: MÁME RADI UDRŽATEĽNÚ MÓDU

Na Liptove má kožiarsky priemysel stráročnú históriu. Dnes túto tradíciu udržiava už iba zopár firiem. Jednu z nich vlastní aj Milan Kulizák, ktorý bol kedysi zamestnaný v Kožiarskych závodoch a neskoršej akciovej spoločnosti v Liptovskom Mikuláši. Svoj biznis postavil na šití exkluzívnych kabeliek pre iné značky, teraz sa sústreďuje najmä na svoj brand Annie Claire.

Milan Kulizák - výrobca luxusných kožených kabeliek a koženej galantérie

"Na Slovensku takmer vymreli tradičné remeslá ako sedlár či remenár. Úplne to zaniklo, všetko sa sústredilo iba na automobilový priemysel. Učňovky nefungujú a remeslo padlo, narozdiel napríklad od Poľska, kde si všetko udržali," hovorí majiteľ kožiarskej firmy. Aj jeho dielňa je malá a podnikanie rodinné. "Chvalabohu, zatiaľ úplne nevymrel ročník, ktorý ovláda remeslo, ale je to už iba zopár šičiek. My si však bez problémov dokážeme zamestnancov zaučiť. V našej rodinnej firme je zamestnaných osem ľudí, vyrábame v menších sériách a na zákazku."

NADČASOVÝ DIZAJN

Milan Kulizák vyrábal najskôr kabelky pre iné značky. Postupne si však povedal, že bude robiť aj pod svojim menom. A tak vznikla značka Annie Claire. "Dovolím si povedať, že na Slovensku vyrábame ručne, poctivo, z najkvalitnejších európskych materiálov výrobky svetovej kvality. Nerobíme extravagantný dizajn. Skôr sa sústreďujeme na nadčasové kabelky a čisté línie. Módne výstrelky u nás nenájdete, radšej máme udržateľnú a funkčnú módu. " Praktické tašky sa objavujú hlavne v biznisovej línii, ktorá je určená manažérom. "Väčšinou si ich kupujú lekári, bankári, právnici. Vedia, že potrebujú tašku na dokumenty, šanóny, laptop. Tieto veci musia v prvom rade slúžiť." Alfou a omegou Annie Claire je výber materiálov. Majiteľ firmy sa dušuje, že iné ako európske materiály u nich nenájdete, všetky sú dokonca aj spracované v Európe. "Platí tu tvrdá legislatíva, ktorá dbá na bezchybnosť koží, všetko sa robí na prírodnej báze. Naše usne sa vyrábajú iba v certifikovaných fabrikách, ktoré nepripúšťajú ťažké kovy. Naopak, všetky kože, ktoré pochádzajú z krajín tretieho sveta, napríklad z Pakistanu či Indie, obsahujú extrémne množstvo ťažkých kovov."

Dizajnové kožené kabelky vyrobené na Slovensku

Aj značka Annie Claire sa nesie na vlne lokálnosti. Kulizák vidí, že na Slovensku vyrástla nová generácia zákazníkov, ktorí si všímajú, odkiaľ pochádzajú výrobky, a zaujímajú sa o ich príbeh. "V 90.rokoch všetci chceli výrobky z Nemecka, Rakúska, Ameriky. Všetko, čo bolo zahraničné, bolo dobré. Situácia sa prudko otočila. Zákazníkom neprekáža ani vyššia cena, ako vidia v bežných obchodných reťazcoch. Vedia, že naše tašky vydržia aj dvadsať rokov. Robíme poctivým remeslom, z materiálov, ktoré zrejú dlhé mesiace, a potom aj vydržia. Ekológia nás veľmi zaujíma." Aj Annie Claire bojovala minulý rok s dôsledkami pandémie. Mnohé faktúry mali dlhú splatnosť, no pred bankrotom ich zachránil dobre rozbehnutý e-shop. "Sme tu, robíme ďalej a vyvíjame nové kolekcie.

Pánske kožené tašky, peňaženky, etue, galantéria vyrobená na Slovensku

Cítime od zákazníkov lojálnosť k ručnej tvorbe a ku klasickému spracovaniu. Prišla nová generácia, ktorá si vie užiť kvalitu. Hovoria nám, že robíme podobne ako veľké svetové značky, no za tretinovú cenu."

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December